JugSport.net

13. april 2024.
sportski portal južne Srbije

Ilić: “Ova sezona će nam mnogo pomoći u igračkom sazrevanju“

ŽITORAĐA – Kada uprava i trener jednog superligaša poveri kapitensku traku “svom detetu“ koje je u klubu od svoje 10. godine, sigurno je da taj igrač uživa veliko poverenje uprave kluba. Upravo to je slučaj ove sezone sa Dejanom Ilićem, 21-godišnjim rukometašem i kapitenom Rk Žitorađa, koji je u svojoj 11. sezoni u klubu dobio najveće priznanje koje može dobiti jedan mladi igrač – da bude predvodnik na terenu svoje ekipe.
Ni malo lak posao je pred mlađanim Ilićem, jer treba ući u cipele daleko iskusnijeg Vladimira Veljkovića koji je prošle sezone predvodio Žitorađu. Ipak, kako nam kaže ovaj mladi rukometaš on se ne boji odgovornosti i izazova koje sa sobom nosi uloga kapitena.
Da tako je, ni malo nije naivna uloga kapitena, pogotovo kada je naslediš od igrača kakav je Vlada Veljković. S obzirom da sam kapiten ove mlade ekipe, čiji je prosek 18 godina nosim sa sobom veliku odgovornost. Međutim, odgovornost je podjednako i na mojim saigračima, jer u ovoj sezoni imamo za cilj da opravdamo poverenje uprave kluba, i trenera. – ističe Dejan Ilić.
Kako kaže, govoriti o dometima ove ekipe je još uvek rano, ali sigurno je da je pred ovom generacijom veliki motiv i želja da se dosegnu rezultati ranijih generacija.

U jednoj od akcija na meču / foto: priv. arhiva

Prerano je da govorimo o tome koliko možemo. Ponavljam, prosek nam je 18 godina, naravno da nam to ne sme biti alibi za rezultate ali moramo imati u vidu činjenicu da mnogi od ovih igrača Žitorađe igraju svoju prvu pravu sezonu u seniorskom rukometu. Kada kažem to mislim na činjenicu da će momci koji su prošle godine dobijali šansu na “kašičicu“ danas imati znatno veće i odgovornije uloge u timu. Samim tim, ne smemo te momke opterećivati rezultatima. Moje i njihovo je da uživamo na parketu, a rezultati će doći, uveren sam da ova ekipa ima svetlu budućnost. – optimističan je kapiten Rk Žitorađa.
Napominje, da će ova sezona doneti nešto mnogo vrednije od trofeja ovoj ekipi, a to je igračka zrelost.
U situaciji smo da igraju momci od 17-18 godina u prvoj postavi, kao takvi sigurno je da će kroz utakmice “peći zanat“ i biti igrački zreliji u narednim godinama jer Super B liga je jedan veoma ozbiljan rang. Ova sezona je značajna i te kako za ceo tim, posebno za te mlađe igrače koji će dobiti šansu da igraju i budu nosioci ekipe.
Za njih će to biti jedno veliko iskustvo, i podstrek za dalji rad. Siguran sam da ćemo kroz utakmice napredovati kao ekipa a i individualno, i da će ova ekipa svoj pravi zenit postići tek za par sezona. 

Kao posebnu prednost tima ističe zajedništvo, i motiv da igraju za dres čije boje brane od malena.
Naša glavna prednost biće to što već 7-8 sezonu igramo svi zajedno, na okupu. Kroz mlađe selekcije smo zajedno “krvarili“ za dres Žitorađe, to ćemo raditi i buduće kao prvotimci. Imamo sreću da je sa nama u prvom timu i čovek koji nam je usadio ljubav prema rukometu i ovom klubu Miomir Maljević, a tu je i šef struke Dragan Nikolić koji ima poverenje u nas, te nam je svima pružio šansu. 
Zaista, nema lepšeg osećaja braniti boje svog mesta, sa svojim drugarima, a kada uz to dobijete i čast da sve te momke predvodite, sigurno je da nije ni malo lako, ali je zato mnogo lepo biti deo jednog takvog tima. – objašnjava ovaj 21-godišnjak.
Ilić kaže da će podrška publike biti značajan faktor ove sezone u Žitorađi, hala u Žitorađi je poznata kao jedna od “najneprijatnijih“ za gostovanje, a o tome najbolje govori podatak da je jedini poraz prošle sezone lider domaćeg šampionata leskovačka Dubočica pretrpela upravo u Žitorađi. Iz toga, Ilić izvlači zaključak, da će mladosti i poletnosti dosta pomoći i podrška sa tribina, za koju, kako kaže veruje da će biti mnogobrojna.
Publika je uvek bila sastavni deo Rk Žitorađa. A verujem da će to biti pogotovo sada kada u prvom tima ima 13-14 momaka iz Žitorađe. Gledaocima bih poručio da iako smo mlada ekipa, pokazaćemo kako se bori za svoj klub i očekujemo ih u što većem broju, jer će svako od njih nama biti samo dodatni vetar u leđa. – završava Dejan Ilić, kapiten Rk Žitorađa.

U narednom kolu, Rk Žitorađa gostuje favorizovanoj Beloj Palanci, koja je u prvom kolu pretrpela poraz od ekipe Jagodine.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print