JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Vanredno stanje,karantin,izolacija,samoizolacija, virus Covid19 oko nas ,u nama

Tema je takva da nam postavlja mnoga pitanja ,period u kojem je sport stao,stopiran,zaustavljen ,odložen,ili ga nema,neki će odustati od sporta, od sebe, a neki će izaći jači, pre svega mentalno snažniji. Svakako promene se već osećaju i dešavaju pre svega na nivou sportista,sportskih trenera ,na nivou pojedinca,individue ali i na nivou sportskih kolektiva,organizacija,uprava, planova sportskih saveza, menadžera, sportskih medija, praktično u radu svih aktera u sportu.

Sa psihološkog aspekta svaka promena naročito pred nepoznatim i ulazak u nepoznato je stresno po naš organizam. Mnogi sportisti će reći da u ovoj situaciji svi gubimo ,što donekle i jeste tačno ,ali kad nešto tako prihvatimo kao poraz u startu kao i pred svaku utakmicu sigurni smo da će tako i biti: S toga,u ovoj situaciji nalazimo šta sve MOŽEMO i HOĆEMO ; a sportisti,sportski treneri mogu mnogo.

fbeautyoffrem

Koje bi bile preporuke?

Sada svi imamo više vremena da se posvetimo sebi svojim prednostima, nedostacima,opštoj introspekciji, kako iz ugla sportiste tako i sportskih trenera. Dakle analizom svih potrebnih segmenata kojima mogu sopstveni nivo sporta,karijere da podignem na viši nivo,sagledavajući sebe u ranijem periodu kroz trenažne procese,takmičenja,utakmice kroz fizičku,tehničku,taktičku i psihološku spremu. Preporučujem sledeće :

·         Održavati fizičku kondiciju i opštu formu uz unapred utvrđen plan treninga kao i plan ishrane u saradnji sa trenerom, personalnim trenerom,nutricionistom

·         Tehničke i taktičke elemente mnogih sportova nije moguće izvoditi u kućnim uslovima,ali je itekako moguće ispratiti detaljnije video analize sopstvenih izvođenja kroz razna takmičenja turnire utakmice,kako svojih tako i u saradnji sa svojim trenerima,saigračima.

fbthdr

·         Psihološke tehnike su  izvodljive i dostupne svim sportistima, a u osnovi mentalnog treninga preporučuje se kombinovanje tehnika: fokus u sportu,vizualizacija,autogeni trening,meditacija,joga. Naročito se preporučuju onim sportistima koji imaju za cilj napredovanje u sportu,sportskoj karijeri, profesionalnim i vrhunskim sportistima.

 

Prethodno navedene preporuke se odnose pre svega na fizički zdrave sportiste koji su u kućnoj izolaciji. S druge strane imamo sportiste koji su na oporavku od povreda,kojima je prioritet naravno i u ovoj situaciji oporavljanje,odmor, rehabilitacija i mentalni trenig koji se i njima itekako preporučuje, dok sportisti kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa Covid19, i koji su na kućnom i/ili bolničkom lečenju  prioritet je ozdravljenje ,jačanje imuniteta,stroga samodisciplina kao i  tehnike relaksacije,disanja ,meditacija,pozitivan duh ,koliko je moguće u zavisnosti od trenutne kliničke slike.

fbeautyoffrem

fbeautyoffrem

Nakon ovakvog jednog ipak ni blizu prijatnog perioda , opet najvećim delom kako smo ga i u čemu i iskoristili, naravno neko će lakše i brže ,a neko teže i sporije vratiti se rutinama u sportu,trenažnom procesu, planu koje će sportski treneri kao i uprave kluba u kreiranju plana i programa kao i rasporeda takmičenja negde nadam se imati u početnom delu individualni pristup,a tek onda ekipni,timski kako bi svima i psihološki i fizički povratak bio što kvaliteniji i izgradili kroz intenzivnu saradnju dobar temelj za buduće sportske uspehe.

 

 

 

Davorka Leoni,sportski psiholog i psihoterapeut

Direktor Psihocentra u Nišu

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print