JugSport.net

sportski portal južne Srbije

Danijela Kričak: Cilj je opstanak u Super ligi

PIROT – Profesorka geografije i jedna od najboljih rukometašica u Srbiji. Igračica koja na svakom delu terena deluje superiorno, što pokazuje cifra od preko 200 golova u dresu Žrk Pirota. Već dve sezone najbolja igračica Piroćanki, inače, rođena Blačanka Danijela Kričak, za Jugsport otkriva raznorazne zanimljivosti vezane za sebe i svoju karijeru. Rukometom se bavi od 2003. godine a u karijeri branila je boje rodnog Blaca, odnosno ekipe Jastrebca, Crvenog Krsta, Naise i Topličanina, 2008. bila je proglašena za najbolju sportistkinju Blaca a takođe već nekoliko sezona je u vrhu liste golgetera Super lige.

– Ono što pretpostavljam da najviše zanima naše čitaoce, Pirot se nalazi na 9. poziciji u Super B ligi i nalazi se u zoni ispadanja. Raspored do kraja nije naivan, pa može li tvoja ekipa da ostane i naredne godine u elitnom društu ?

– Imale smo mnogo težak period jer su nam se povredile dve standardne igračice golman Tamara Abramović i pivotmen Miljana Đorđević.Tamara neće moći da nam pomogne ima težu povredu kolena, ali Miljana se vratila koja mnogo znači u odbrani i napadu.Tako da nadamo se da ćemo ostvariti naš cilj, a to je opstanak.

– Prošle sezone si bila prvi strelac ekipe i sedmi strelac lige, i ove godine tvoj golgeterski učinak nije ništa slabiji, a nedavno si došla i do cifre od 200 gola u dresu Pirota, kako ti vidiš ove dve sezone u Žrk Pirot, iz ugla Danijele Kričak ?

Danijela u akciji / foto: D.K. priv. arhiva

– Brzo sam se uklopila u novi tim. Saigračice su mi pomogle da dođem do ove cifre datih golova. Osećam da svojim iskustvom pomažem timu i imam potpunu slobodu u igri. Često menjam pozicije i odatle je i moja efikasnost.

– Naporan rad u bogatoj karijeri se isplatio, pa si skoro dobila i poziv za reprezentaciju Super B lige, koliko znači na psihološkom planu jedno takvo priznanje ?

– Sigurno da mnogo znači i drago mi je da su stručni ljudi iz Super B lige zapazili moju igru, rad, posvećenost i požrtvovanost. Meni je motiv više da budem bolja u narednoj sezoni.

– Koliko je velika obaveza to što važiš za jednu od najboljih rukometašica u domaćoj ligi ?

Danijela Kričak / foto: priv. arhiva D. K.

Ne gledam sebe na taj način. Jednostavno se trudim na svakoj utakmici da dam svoj maksimum.

Kakva je veza između geografije i rukometa ? I hoćeš li uskoro zameniti parket za tablu, ili ćeš nastaviti sa obe stvari u paketu ?

Geografiju sam volela kao mala, kao i rukomet. Ako se zaposlim, smanjicu samo broj treninga i igraću sve dok budem mogla.

– Počela si 2003. godine, koliko se rukomet promenio od tad, i koliko su mlađe generacije promenile odnos prema sportu ?

– Kvalitet rukometa je lošiji nego što je bio prethodnih godina. Jeste da je napredovao kao sport, ali u svetu, brže se igra i promenjena su neka pravila, kod nas u Srbiji to nije slučaj. Nadam se da će generacije koje dolaze i treniraju to promeniti.

– Da li su ti planovi za narednu sezonu vezani za Pirot ?

– Videću, nisam još uvek odlučila gde ću igrati naredne sezone.

Imajući u vidu golgetersko raspoloženje i kvalitet Kričakove sigurno je da će 28-godišnja Blačanka biti u notesu velike većine srpskih i inostranih klubova. A do tada ostaje joj da svoju bitku sa ŽRK Pirotom, za opstanak u Super ligi privede uspešno kraju.

N. Tonić

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print